Statistik: Klubbarna som draftat flest och så många svenskar draftas varje år

Vancouver Canucks NHL-resor & biljetter

NHL-draften 2019 som äger rum den 21-22 juni i Vancouver närmar sig. Därför tänkte vi på NHLresan.se sätta strålkastaren mot både årets draft men även analysera i statistiken för svenska spelare och klubbar i tidigare upplagor av draften.

Förra året var rekord då hela 30 svenska spelare draftades. Här kommer vi dyka ner i statistiken och se hur många svenskar väljs egentligen varje säsong och hur ser trenden ut? Vilka svenska klubbar har haft flest spelare draftade historiskt? Vi kommer även belysa just draften 2019 genom se på vilka klubbar i Sverige som har flest topprankade unga spelare.

Klubbarna med flest topprankade spelar inför draften 2019

Om vi börjar med att se på vilka klubbar i Sverige som har flest spelare med på NHL Central Scouting sista lista inför draften över de spelare i Europa som de rankar högst. Här nedanför visar vi hur många bland topp 100 utespelare och topp 10 målvakter i Europa som varje klubb har. Vänligen notera att två av dessa spelare, en från Rögle och en från Luleå inte är svenska spelare men spelar i svenska klubbar.


Hur många svenskar draftas varje år?

Här nedanför ser ni hur många svenskar som faktiskt valts i draften. Vänligen notera att fram man fram till 2004 hade hela nio rundor i draften. Sedan 2005 har det varit sju rundor som även är fallet idag.
Vi ser en väldigt fin kurva förutom 2015 och 10-talet har visar ett väldigt uppsving för svenska spelare i NHL.


Vilka svenska klubbar har fått flest svenska spelare draftade?

Svenska Ishockeyförbundet har själv ett dokument de uppdaterar med samtliga svenska spelare som blivit draftade sedan 1974. Vi har gått igenom denna statistik och plockat ut hur många svenska spelare de olika svenska klubbarna lyckats få draftade och sedan visualiserat denna statistik. Vi har gjort urvalet att enbart visa klubbar som i nuläget spelar i antingen SHL eller Hockeyallsvenskan.